Składniki:
- 200g twarogu
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka pestek dyni
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ser wrzucamy do wysokiego naczynia, rozdrabniamy widelcem i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żółtka, otręby, sól, proszek do pieczenia i nasiona. Wszystko blenujemy. Białka ubijamy na sztywną piane po czym dodajemy delikatnie do ciasta. Ostrożnie mieszamy , aż wszystko połączy się ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy nasze ciasto. Rozprowadzamy równomiernie i posypujemy z wierzchu ziarnami wedle uznania. Pieczemy w 180 stopniach w czasie 30/40 min. Przepis na małą, podłużną blachę.
Smacznego!
A czy do chleba nie jest potrzebny zakwas?