Ciasto jaglane na mleku kokosowym z jagodami

Składniki:

  • 100g kasza jaglana
  • 150g jagody
  • 2 jajka
  • słodzik (20 tabletek)
  • aromat waniliowy
  • 400ml  mleko kokosowe light
  • 100g mąka owsiana
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

IMAG1268

Przygotowanie:

Kasze jaglana gotujemy według wskazań na opakowaniu. Po ugotowaniu czekamy aż kasza wystygnie. Gdy będzie wystarczająco chłodna wsypujemy ugotowaną kasze do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko kokosowe. Wbijamy jaja, rozpuszczony słodzik, kilka kropel olejku waniliowego, proszek do pieczenia oraz mąkę owsianą i wszystko blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy jagody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień 🙂

Ciasto jaglane na mleku kokosowym z jagodami
5 (99.55%) 44 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *