Składniki na spód:
- 200g Mąka owsiana
- 200g Mąka pszenna
- 50g Olej kokosowy
- 3 jajka
- 5g Proszek do pieczenia
- Olejek waniliowy
- słodzik (50 tabletek)
Składniki na mus jabłkowy:
- 2kg jabłek
- Cynamon
- Słodzik
- 1 cytryna
Składniki na kruszonkę:
- 30g masła
- 30g Ksylitol
- 60g mąka pszenna
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę wlewamy sok z całej cytryny i prużymy na małym ogniu. Dodajemy słodzik do smaku i cynamon. Gdy jabłka zmiękną odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przyrządzamy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę owsianą i pszenna, dodajemy olej kokosowy, jajka, proszek do pieczenia, słodzik, olejek waniliowy i wszystko razem mieszamy. Wykładamy na mała blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w tem. 180 stopni przez 20 min. W czasie w którym pieczemy spód przyrządzamy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy mąkę, ksylitol, masło i ugniatamy. Wyciągamy blachę z piekarnika – wykładamy na spód uprażone wcześniej jabłka i posypujemy kruszonka. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach.
Przepis na małą blachę.
Szarlotka fit – kto to słyszał 🙂