Składniki:
- 500g wołowina mielona
- 1/2 główki młodej kapusty
- 3 duże pomidory
- kostka rosołowa
- cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: (sól, pieprz,ostra papryka, czosnek)
Przygotowanie:
Wołowinę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryka. Formujemy w niewielkie kulki. W garnku bądź na patelni rozpuszczamy kostkę rosołową w ok. 300ml wody. Gdy kostka się rozpuści układamy klopsiki i przykrywamy pokrywką. Po ok 10 minutach wkładamy pokrojone pomidory i całą cebulę. Gdy pomidory zmiękną dokładamy pokrojoną wcześniej kapustę. Wszystko razem mieszamy. Gotujemy tak długo, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i przyprawiamy solą. Całość gotujemy przez ok. 5 min. Podajemy z ziemniakami.
Smacznego 🙂