Składniki:
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 70 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 g mielona wołowina
- 2 pomidory
- mała cebula
- przyprawy: (czosnek, pieprz, papryka, sól)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do wysokiego naczynia. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ryżową. Dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Wszystko razem miksujemy mikserem do gładkiej konsystencji. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partiami ciasto. Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony. Ciasto starczy na ok. 3 naleśniki.
Farsz: Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy do zarumienienia. Uważając aby się nie spaliła. Następnie dodajemy wołowinę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy na małym ogniu. Można dodać odrobinę wody w przypadku gdy wołowina będzie zbyt sucha. Mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.