Pierogi gryczane z farszem z soczewicy

Składniki na ciasto:

  • 250g Mąka gryczana + do podsypania
  • 100g Mąka ziemniaczana
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • 250 ml wody (ciepłej)

Składniki na farsz:

  • szklanka zielonej soczewicy
  • cebula
  • 250g pieczarki (pokrojone w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskie
  • łyżeczka masła

13288075_831889013612965_1520791393_o

Przygotowanie farszu:

Soczewicę płuczesz dokładnie na sicie pod bieżącą, zimną wodę. Do garnka wlewasz 2 szklanki wody, dodajesz liść laurowy i ziele angielskie. Czekasz aż woda się zagotuję, wrzucasz soczewicę, zmniejszasz ogień i gotujesz pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 30-40 min.). Pod koniec gotowania soczewicę solisz (ok. ½ łyżeczki), ale dopiero kiedy ziarna już zmiękną. Ugotowaną soczewicę odcedzasz (usuwając liść laurowy, ziele angielskie) i przekładasz do miski.

Na patelni lub w rondlu rozgrzewasz łyżeczkę masła, wrzucasz pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażysz, aż się zeszkli. Dodajesz pieczarki i smażysz, aż grzyby zbrązowieją, a cały płyn, który się wytworzył podczas ich smażenia odparuje. Przyprawiasz do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładasz do miski z soczewicą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Zostawiasz do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę gryczaną mieszasz z mąką ziemniaczaną i solą. Przesiewasz na stolnicę lub blat kuchenny, robisz po środku dołek, dodajesz łyżkę miękkiego masła i powoli wlewasz gorącą wodę, żeby wsiąknęła w mąkę, jednocześnie zarabiając ciasto dużym nożem, a potem rękoma (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita masa. Jeżeli masa jest zbyt kleista, możesz dosypać trochę mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze napowietrzone. Nie za suche ani nie za kleiste.

Ciasto cienko rozwałkowujesz na oprószonej mąką gryczaną stolnicy lub blacie kuchennym (na grubość ok. 2 mm). Z ciasta wykrawasz szklanką krążki, na środek każdego nakładasz łyżeczką farsz i dokładnie zlepiasz brzegi.

Pierogi wrzucasz partiami do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujesz ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmujesz łyżką cedzakową i układasz po jednej warstwie na talerzu, żeby się nie posklejały.

Pierogi podajemy z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Pierogi gryczane z farszem z soczewicy
5 (99.67%) 60 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *