Składniki na ciasto:
- 250g Mąka gryczana + do podsypania
- 100g Mąka ziemniaczana
- łyżka masła
- szczypta soli
- 250 ml wody (ciepłej)
Składniki na farsz:
- szklanka zielonej soczewicy
- cebula
- 250g pieczarki (pokrojone w kostkę)
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskie
- łyżeczka masła
Przygotowanie farszu:
Soczewicę płuczesz dokładnie na sicie pod bieżącą, zimną wodę. Do garnka wlewasz 2 szklanki wody, dodajesz liść laurowy i ziele angielskie. Czekasz aż woda się zagotuję, wrzucasz soczewicę, zmniejszasz ogień i gotujesz pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 30-40 min.). Pod koniec gotowania soczewicę solisz (ok. ½ łyżeczki), ale dopiero kiedy ziarna już zmiękną. Ugotowaną soczewicę odcedzasz (usuwając liść laurowy, ziele angielskie) i przekładasz do miski.
Na patelni lub w rondlu rozgrzewasz łyżeczkę masła, wrzucasz pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażysz, aż się zeszkli. Dodajesz pieczarki i smażysz, aż grzyby zbrązowieją, a cały płyn, który się wytworzył podczas ich smażenia odparuje. Przyprawiasz do smaku solą i pieprzem. Usmażone pieczarki przekładasz do miski z soczewicą. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Zostawiasz do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę gryczaną mieszasz z mąką ziemniaczaną i solą. Przesiewasz na stolnicę lub blat kuchenny, robisz po środku dołek, dodajesz łyżkę miękkiego masła i powoli wlewasz gorącą wodę, żeby wsiąknęła w mąkę, jednocześnie zarabiając ciasto dużym nożem, a potem rękoma (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolita masa. Jeżeli masa jest zbyt kleista, możesz dosypać trochę mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze napowietrzone. Nie za suche ani nie za kleiste.
Ciasto cienko rozwałkowujesz na oprószonej mąką gryczaną stolnicy lub blacie kuchennym (na grubość ok. 2 mm). Z ciasta wykrawasz szklanką krążki, na środek każdego nakładasz łyżeczką farsz i dokładnie zlepiasz brzegi.
Pierogi wrzucasz partiami do dużego garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujesz ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmujesz łyżką cedzakową i układasz po jednej warstwie na talerzu, żeby się nie posklejały.
Pierogi podajemy z jogurtem naturalnym.
Smacznego!