Składniki:
- 100g Ryż Arborio
- 0,5 litra Bulion warzywny
- 2 duże pomidory
- 1/2 cebula
- 120g pierś z kurczaka
- przyprawy: (sól, pieprz, czosnek)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Obsmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni i odłożyć do naczynia. Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy posiekaną cebule, nieugotowany ryż i chwilkę podsmażamy. Dodać pokrojone pomidory i wcześniej podsmażonego kurczak i stopniowo wlewaj po pół szklanki gorącego bulionu. Gotuj bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Dodaj następną porcję bulionu, gdy poprzednia będzie wchłonięta całkowicie przez ryż. Łyżeczkę koncentratu wymieszaj z odrobiną wody i wlej do ryżu. Wszystko razem wymieszaj. Przypraw do smaku solą. Gdy wywar odparuje – danie gotowe.
Smacznego !