Składniki na 3 porcje:
- 300g ryżu arborio
- 500g filet z kurczaka
- 1 cukinia
- 300g bób
- 1 cebula
- 10g oleju kokosowego
- około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Pokrojonego kurczaka dorzucamy do smażącej się cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wsypujemy ryż. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy odrobiną bulionu. (Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. ) W między czasie gotujemy w oddzielnym garnku bób oraz kroimy cukinie. Co jakiś czas dolewamy do ryżu bulion i mieszamy. Gdy ryż będzie wystarczająco miękki wrzucamy wcześniej pokrojoną cukinie i bób. Wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy i przyprawiamy solą.
Smacznego !