Risotto z wołowiną i szparagami

Składniki:

  • 100g Ryż do risotto
  • 150g Wołowina
  • 5/6 szt. Szparagi zielone
  • 0,5 litra Bulion warzywny
  • mała cebula
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

13224212_824227381045795_1502945282_o

Przygotowanie:

Szparagi czyścimy, myjemy, odcinamy twarde końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok 5/6 min (al dente). Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną wołowinę i chwile podsmażamy. Dodajemy surowy ryż, chwilę mieszamy, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotować na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać ponownie trochę wody. Gotowe risotto powinno mieć kremową konsystencję, ale ryż w środku powinien być jeszcze lekko twardy. Na koniec dodajemy ugotowane wcześniej szparagi i wszystko razem mieszamy. Risotto rozłożyć na talerze, można posypać parmezanem.

Smacznego!

Risotto z wołowiną i szparagami
5 (99.69%) 64 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *