Składniki:
- 80 g makaron spaghetti pełnoziarnisty
- 150 g wołowina mielona
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- mała cebula
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 g fasola czerwona konserwowa
- 3 łyżeczki koncentratu
- przyprawy (pieprz, sól, majeranek, bazylia, ostra papryka)
- woda 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z łyżeczką oliwy. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory i mieloną wołowinę. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 10 min. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, bazylią , papryką i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy fasolę konserwową i wcześniej ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy. Wykładamy całość na talerz.
Smacznego!