Niedobory witamin mogą być bardzo groźne, uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dlatego wiele osób profilaktycznie sięga po suplementy diety „na wszelki wypadek” – by uniknąć niedoborów witaminowych. Warto jednak pamiętać, że …. „co za dużo, to niezdrowo”. Przedawkowanie witamin może być równie groźne co niedobór.
Część witamin organizm jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Jednak w większości przypadków koniecznością jest ich dostarczenie z zewnątrz. Czasami wystarczy odpowiednia dieta – różnorodna i dobrze zbilansowana, by nie dopuścić do niedoborów. Problem jednak może pojawić się u sportowców, u których zapotrzebowanie na składniki odżywcze (także witaminy) jest znacznie większe.
Hiperwitaminoza, czyli co?
O hiperwitaminozie mówimy wówczas, gdy w organizmie zgromadzona jest zbyt duża ilość witamin w stosunku do zapotrzebowania na nie. Dotyczy to przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż to właśnie ich usuwanie jest dla organizmu najbardziej problematyczne. W efekcie dochodzi do kumulacji, co skutkuje przedawkowaniem.
Dużo trudniej o hiperwitaminozę w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Te bowiem usuwane są wraz z moczem.
Jakie są skutki przedawkowania witamin?
Skutki przedawkowania witamin są różne, bo zależne od wielu czynników. Wpływ ma m.in. rodzaj witaminy spożytej w nadmiarze, stopień kumulacji danej witaminy w organizmie, czy stanem zdrowia. Sprawdź, jak objawia się nadmiar witamin w ustroju.
- Witamina A – drażliwość, zmiana zabarwienia skóry, problemy ze strony układu trawiennego, bóle głowy, świąd skóry.
- Witamina C – większe ryzyko powstawania kamieni nerkowych, problemy ze strony układu pokarmowego (np. „sensacje żołądkowe”).
- Witamina E – tutaj trudno o przedawkowanie; jednak jej długotrwałe przyjmowanie w dawce powyżej 1000 mg/dobę może powodować bóle głowy, osłabienie mięśni, szybsze męczenie.
Warto także wspomnieć o witaminach z grupy B. Chociaż nie stwierdzono możliwości ich przedawkowania, niemniej jednak należy uważać na foliany. Spożywanie ich w nadmiarze może utrudniać diagnostykę niedoboru witaminy B12. Ponadto długotrwała suplementacja witaminą B6 w dawce powyżej 200 mg na dobę może odpowiadać za nasilone odczuwanie zimna i mrowienia.
Witaminy nie tylko z pożywienia
Głównym źródłem witamin są produkty spożywcze. Jeśli dieta jest dobrze zróżnicowana, wówczas stosowanie dodatkowych suplementów nie jest koniecznością. Codzienne menu powinno zaspokoić pełne zapotrzebowanie ustroju na witaminy i minerały. Mimo to wiele osób sięga po preparaty witaminowe, by zapobiec ewentualnym niedoborom – nie sprawdziwszy uprzednio czy takowe faktycznie występują. Są również i takie osoby, które łykają wiele suplementów – bez sprawdzania składu. W efekcie wiele witamin dubluje się, co prowadzi do szybkiej hiperwitaminozy.
Nie ma nic złego w sięganiu po preparaty witaminowe – szczególnie, jeśli ciężko trenujesz na siłowni. Zanim jednak zdecydujesz się na suplementację, dokładnie przyjrzyj się swojemu menu. Sprawdź, co jesz każdego dnia, i jakie witaminy dostarczasz wraz z pożywieniem.
Poniżej kilka najważniejszych witamin i produkty spożywcze stanowiące ich źródła:
- witamina C – natka pietruszki, papryka czerwona, chrzan, kalafior, brokuły, porzeczki czarne, truskawki,
- witamina B1 – otręby pszenne, kasza gryczana, ryż brązowy, płatki owsiane,
- witamina B2 – chleb żytni pełnoziarnisty, kasza jęczmienna, mleko, ser twarogowy chudy,
- witamina B6 – otręby pszenne, kasza gryczana, ryż brązowy, kasza jęczmienna, papryka czerwona,
- witamina B12 – wątroba wołowa, wątroba cielęca, jajka, szczupak, śledź, sardynka,
- witamina PP – wątroba, cielęcina, polędwica wołowa, szynka wieprzowa,
- witamina A -ser twarogowy tłusty, ser edamski, mleko 3,2%, ser twarogowy chudy, wątroba cielęca, masło, tuńczyk, makrela,
- witamina E – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, otręby pszenne, papryka zielona,
- witamina K – zielone warzywa liściaste (tj. szpinak, sałata, kalafior, brokuły).
Jeśli z obliczeń wynika, że twój organizm otrzymuje odpowiednią dawkę witaminy A, witaminy C, czy innych, wybierz takie suplementy, które mają mniejszą ich porcję.
Witamin raczej nie da się przedawkować. Nawet jak to zrobisz to nadmiar wyszczasz
Bert nie mówi się wyszczasz tylko wysikasz! Nie wszystkie witaminy wysikasz, w przypadku niektórych odkładają się w organizmie i mogą być bardzo groźne dlatego trzeba uważać.
Ja tam szczam 🙂