Składniki:
- 250 g wołowina mielona
- 1 marchew
- 1/2 cukinia
- mała cebula
- pomidor
- 80 g makaron gryczany Soba
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, czosnek)
- 50 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Wołowinę przyprawiamy solą, papryką, pieprzem i czosnkiem. Z mięsa formujemy małe kulki i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Gdy klopsiki się smażą na małym ogniu , kroimy cebule w kostkę i wrzucamy na patelnie z mięsem. Po chwili dodajemy pokrojonego pomidora. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wszystko szklanką wody . Smażymy do odparowania wody na małym ogniu. Następnie dodajemy startą na tarce marchew i cukinie. Wszystko razem dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy i podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem chińskim.
Smacznego !