Garcinia Cambogia na odchudzanie – najważniejsze fakty

Garcinia Cambogia jest odchudzającym hitem ostatnich lat, podobnie jak zielona kawa czy afrykańskie mango. Ale czy rzeczywiście owoc tamaryndowca Malabar pomaga uporać się z nadmiarem kilogramów? Czy suplementy na bazie tego składnika są tak skuteczne, jak wynikałoby to z zainteresowania tym preparatem?

Garcinia Cambogia, choć brzmi bardzo tajemniczo, jest tylko owocem. Owocem egzotycznym, ponieważ rośnie w Indonezji. Dla rdzennych mieszkańców stanowi cenne źródło składników odżywczych, takich jak: wapń, fosfor, niacyna, ryboflawina czy tiamina. Zatem z czego wynikają jego właściwości odchudzające?

Bogactwo HCA

Odchudzające działanie Garcinia Cambogia wynikają z obecności HCA – kwasu hydroksycytrynowego. Wykazuje on znaczne podobieństwo kwasu cytrynowego, ale cechą wyróżniającą się jest właśnie wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.

Kontrowersje wokół kwasu hydroksycytrynowego

HCA to kwas, który wywołuje sporo kontrowersji. Z jednej strony znajduje wielu przeciwników wyśmiewających się z jego właściwości, które miałyby działać odchudzająco wyłącznie na szczury. Tymczasem zwolennicy chwalą pozyskiwany z Garcinia Cambogia kwas, podkreślając jego silne działanie pozwalające pozbyć się nadmiernych kilogramów. Komu zatem wierzyć? Jeżeli nie masz wyrobionej opinii na ten temat, lepiej zdać się na badania naukowe – to niepodważalny dowód, który potwierdzają przeprowadzane testy.

Jak Garcinia Cambogia wpływa na odchudzanie?

Garcinia Cambogia pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, co zostało potwierdzona badaniami naukowymi. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Ohio przeprowadzili testy, których wyniki okazały się dla wszystkich zaskakujące.

  • Kwas hydroksycytrynowy (HCA) przyczynia się do powstrzymania procesów prowadzących do przekształcenia węglowodanów w tłuszcz. Dzięki temu nadmiar spożytych węglowodanów nie przyczynia się do magazynowania tej nadwyżki w tkance tłuszczowej.
  • HCA oddziałuje na ośrodek apetytu w mózgu. Kwas hydroksycytrynowy daje sygnał, że żołądek jest już nasycony. Wystarczy zatem niewielka porcja posiłku (przyjmowana po zażyciu optymalnej dawki kwasy hydroksycytrynowego), by zmniejszyć apetyt i zaspokoić głód na długi czas.
  • Kwas hydroksycytrynowy nasila proces termogenezy. Przyczynia się do podniesienia wewnętrznej ciepłoty ciała, co pozwala na zwiększenie wydatków energetycznych. Zmusza to organizm do czerpania energii z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. W ten sposób proces spalania tłuszczu zostaje przyspieszony.

Zależy ci na efektach? Świeże owoce nie spełnią oczekiwań

Powszechnie uważa się, że świeże owoce i warzywa zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. Teoretycznie powinno być tak samo w przypadku Garcinia Cambogia. Tylko teoretycznie… I nie chodzi tutaj wyłącznie o problem sprowadzenia owoców z Indonezji, lecz o to, gdzie znajduje się cenny HCA. Najlepszym jego źródłem jest… skórka, a nie miąższ. A ponieważ owoców tamaryndowca nie da się jeść jak jabłka, trudno będzie uzyskać właściwości odchudzające z samego miąższu.

Garcinia Cambogia jako suplement – to najlepsza opcja

Jeżeli chcesz wykorzystać potencjał drzemiący w kwasie hydroksycytrynowym, warto sięgnąć po suplementy. W procesie odchudzania ma bowiem znacznie nie tylko skórka, ale również optymalna dawka aktywnego składnika. I to kolejny argument przemawiający za tym, że w przypadku Garcinia Cambogia suplementy mają ogromną moc.

Chcąc pozbyć się nadmiernych kilogramów, warto sięgnąć po reduktory tłuszczów zawierające kwas hydroksycytrynowy. Dobrym rozwiązaniem jest wybór takich preparatów, które – poza HCA – zawierają dodatkowe substancje wspomagające odchudzanie. Kofeina, guarana, zielona herbata czy cynk – to składniki, dzięki którym fat burnery będą działały na kilku płaszczyznach jednocześnie.

Garcinia Cambogia na odchudzanie – najważniejsze fakty 5.00/5 (100.00%) 16 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *