Składniki:
- 150g Makaron Spaghetti durum
- 250g Pomidory
- 150g Wołowina mielona
- 1/2 cebula
- Ser Mozzarella light
- Mała marchewka
- 2/3 ząbki czosnku
- Koncentrat pomidorowy 30%
- Przyprawy (sol, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Wołowinę wrzucamy na rozgrzaną patelnie, następnie dodajemy pokrojone pomidory, startą marchew, cebule, czosnek i przyprawiamy (sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia). Wszystko prużymy na małym ogniu. Po czasie dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i podlewamy wodą i smażymy do czasu zredukowania sosu. Podajemy z pokrojonym serem mozzarellą i pietruszką.
Uwielbiam spagetti ale zawsze robiłem z użyciem gotowego sosu. Musze spróbować przepisu i sos zrobić samemu. Pewnie nie ma porównania. Szkoda tylko że to nie jest zbyt dobre danie dla sportowca i pozwalam sobie na nie bardzo rzadko. Gdyby nie to mógłbym jeść je codziennie 🙂