Glutamina dostępna w formie suplementów jest jednym z najczęściej stosowanych preparatów wśród sportowców. Sprawdź, na czym polega jej działanie oraz poznaj sposób dawkowania.
Glutamina należy do grupy aminokwasów. Wraz z 21 innymi związkami tego rodzaju odpowiada za budowę białek. Chociaż zaliczana jest do aminokwasów endogennych (organizm jest w stanie wyprodukować ją samodzielnie), w okresie intensywnych treningów suplementacja jest wskazana.
Glutamina – działanie
Glutamina jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Nie tylko stanowi główny składnik białek, ale również wpływa na metabolizm azotu – przyczynia się do usuwania amoniaku.
Działanie glutaminy ma charakter wielopłaszczyznowy:
- pobudza proces budowy białek mięśniowych
- zmniejsza katabolizm mięśniowy
- poprawia ogólną wytrzymałość organizmu
- zwiększa odporność organizmu
- poprawia pracę jelit
- przyspiesza regenerację potreningową.
Glutamina – dawkowanie
Chociaż spore ilości glutaminy są łatwo dostępne w pożywieniu (głównie w produktach białkowych), duże zużycie tego aminokwasu narzuca konieczność rozpoczęcia suplementacji.
Dawkowanie zależy m.in. od stopnia zaawansowania sportowca:
- osoby początkujące powinny dziennie przyjmować ok. 10 g glutaminy
- u osób zaawansowanych dobowa dawka może wynieść od 10 g do 40 g glutaminy.
Ważne jest, aby dzienną dawkę podzielić na 2-3 porcje spożywane z samego rana, przed śniadaniem oraz po treningu.
Glutamina – efekty
Efekty stosowania glutaminy są bezpośrednio związane z jej działaniem. Osoby regularnie przyjmujący odpowiednią dawkę tego aminokwasu mogą liczyć m.in. na:
- rozbudowę masy mięśniowej
- lepszą wytrzymałość organizmu
- większą tolerancję na intensywny wysiłek fizyczny
- lepsze trawienie
- lepszą koncentrację.
Niektóre osoby zauważają także zmniejszone łaknienie – szczególnie na słodycze oraz słodzone napoje.
Glutamina – opinie
Opinie o glutaminie są przede wszystkim pozytywne. Sportowcy doceniają ją za wielopłaszczyznowe działanie – wspiera nie tylko efekty treningowe, ale także wpływa korzystnie na zdrowie, m.in. poprzez regulowanie poziomu cukru we krwi.