Składniki:
- 200g twaróg chudy
- 1 jajko
- słodzik (10 tabletek )
- 30g płatki owsiane górskie
- 20g mąka pszenna
- 50g mąka owsiana
- 2 jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
Twaróg wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wrzucamy płatki, mąkę pszenną, owsianą i słodzik. Wszystko mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski. Najlepiej robić to łyżką po kawałku ciasta pamiętając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie się kleić do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie podlewając odrobiną wody. Dodajemy słodzik i cynamon do smaku. Jabłka podajemy razem z kluskami.
Smacznego !