Twarogowe kluski z prażonymi jabłkami

Składniki:

  • 200g twaróg  chudy
  • 1 jajko
  • słodzik (10 tabletek )
  • 30g płatki owsiane górskie
  • 20g mąka pszenna
  • 50g mąka owsiana
  • 2 jabłka
  • cynamon

IMAG1060

Przygotowanie:

Twaróg wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wrzucamy płatki, mąkę pszenną, owsianą i słodzik. Wszystko mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski. Najlepiej robić to łyżką po kawałku ciasta pamiętając każdorazowo o zamaczaniu łyżki we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie się kleić do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie podlewając odrobiną wody. Dodajemy słodzik i cynamon do smaku. Jabłka podajemy razem z kluskami.

Smacznego !

Twarogowe kluski z prażonymi jabłkami
5 (99.61%) 51 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *