woman in yellow sports bra and yellow shorts jumping on white metal frame

Mięso jest doskonałym źródłem białka dla osób chcących zwiększyć swoją masę mięśniową. Jednak, nie wszystkie rodzaje mięsa są równe pod względem zawartości białka. W poniższym artykule omówimy ranking najlepszych rodzajów mięsa pod względem zawartości białka.

1. Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej spożywanych rodzajów mięsa bogatego w białko. Na 100 gramów kurczaka przypada około 31 gramów białka. Dodatkowo, pierś z kurczaka jest niskokaloryczna oraz mało tłusta, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie.

2. Indyk

Indyk jest kolejnym rodzajem mięsa bogatego w białko. Na 100 gramów mięsa przypada około 29 gramów białka. Jest to również niskokaloryczne mięso, ale niestety czasami może być nieco suche w smaku.

3. Wołowina

Wołowina jest bogatsza w tłuszcz niż pierś z kurczaka, jednakże nadal jest doskonałym źródłem białka. Na 100 gramów wołowiny przypada około 26 gramów białka. Wołowina zawiera również wiele składników odżywczych, takich jak żelazo czy witaminy z grupy B.

4. Wieprzowina

Wieprzowina również jest bogata w białko, ale niestety często jest również bogata w tłuszcz. Na 100 gramów wieprzowiny przypada około 25 gramów białka. Jednakże, jeśli zdecydujesz się na spożycie wieprzowiny, wybierz befsztyk czy szynkę, ponieważ zawierają one mniej tłuszczu niż np. żeberka.

5. Tuńczyk

Chociaż tuńczyk jest rybą, a nie mięsem, został uwzględniony na liście ze względu na swoją wysoką zawartość białka. Na 100 gramów tuńczyka przypada około 30 gramów białka. Tuńczyk jest również doskonałym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D.

Podsumowanie

Podsumowując, wszystkie wymienione rodzaje mięsa są bogate w białko i stanowią doskonałe źródła tego makroskładnika. Jednakże, najlepszym wyborem w kontekście wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu są pierś z kurczaka oraz indyk. Wybierając dobrej jakości mięso, otrzymujemy również wiele składników odżywczych i poprawiamy swoje zdrowie.